Voorlichtingsgame Wageningen University groot succes!

Samen met Wageningen University heb ik eind 2020 een voorlichtingsgame gemaakt waarin studenten spelenderwijs kunnen ontdekken of de master MSc Biobased Sciences iets voor hen is. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en kunnen we met een trots gevoel zeggen dat de resultaten boven verwachting goed zijn. De game is inmiddels meer dan 300 keer gespeeld en van de spelers die de vragenlijst achteraf hebben ingevuld vond 100% de game leuk en nuttig!

De online omgeving waar die we hebben ontwikkeld voor deze game hebben we inmiddels doorontwikkeld onder de naam Learning Adventures, een online omgeving waarin iedereen in een handomdraai zijn of haar eigen game kan bouwen. De basis staat inmiddels en ik kijk er naar uit hierin geweldige games te gaan maken. Natuurlijk gaan we allereerst de game van Wageningen University doorontwikkelen in Learning Adventures, zodat deze nog fancy-er gaat worden. Daarnaast heb ik al verschillende games die ik afgelopen jaren heb gemaakt klaarliggen om in Learning Adventures te zetten. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ik hou jullie op de hoogte!

Nieuwsgierig naar de voorlichtingsgame van Wageningen University? Klik op onderstaande afbeelding om anoniem en geheel vrijblijvend de game te spelen.

Hoelang moet een spel duren?

“Zullen we nog even een potje Monopoly spelen voor het eten?” Even? Iedereen die weleens Monopoly heeft gespeeld, weet dat je dit niet ‘even’ voor het eten speelt. Dan kun je beter Uno of Boggle uit de kast pakken.

Als je een spel ontwerpt, is tijd een belangrijke factor om rekening mee te houden. En dit omvat meer dan alleen de tijd die het kost om een spel uit te spelen. Je hebt bijvoorbeeld ook te maken met opzettijd, uitlegtijd en wachttijd. Het is de kunst de spelervaring te optimaliseren door het element tijd zo efficiënt mogelijk in te zetten. Hieronder enkele tips.

Speeltijd

De basis regel is: laat een spel niet langer of korter duren dan nodig is voor de beoogde spelervaring. De duur van een spel varieert van enkele minuten tot meerdere uren. Niet iedereen vindt een spel van meerdere uren echter leuk. Ervaring leert dat er bij 75-90 minuten een omslagpunt zit.

Soms heb je echter wel een bepaalde tijd nodig, bijvoorbeeld als je mensen iets wilt leren. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen het spel op te knippen in meerdere kortere games, waarbij ieder deel een eigen set (leer)doelen heeft.

Als je het spel test, vraag spelers dan alle mobieltjes en horloges aan de kant te leggen en hen direct na afloop te vragen hoelang ze denken dat het spel heeft geduurd. Komt dat overeen met de werkelijke tijd?

Opzettijd

Over het algemeen geldt: hoe sneller je een spel opzet, hoe fijner. Ik moet de eerste nog tegenkomen die zegt: het was een leuk spel, maar het opzetten kostte veel te weinig tijd. Als het opzetten daarentegen veel tijd kost, is dat nogal eens een reden om een spel niet uit de kast te halen. Zonde natuurlijk.

Kijk of je het opzetten kunt integreren in het spel, zoals bij Stratego. Hier is het plaatsen van de stukken onderdeel van je strategie.

Richt de doos handig in, bijvoorbeeld door sorteervakjes te maken, zodat je onderdelen snel kunt vinden en weer kunt opruimen

Kijk of je met minder verschillende soorten kaarten of spelonderdelen toe kunt. Dit scheelt een hoop uitzoektijd.

Wachttijd

Tijd is grotendeels een gevoelskwestie. Als je steeds wat kan doen, gaat de tijd voor je gevoel sneller dan als je lang moet wachten voor je weer aan de beurt bent. Deze wachttijd is iets waarmee je rekening moet houden als je een spel maakt. 

Wachten tot je aan de beurt bent heeft echter ook voordelen. Het geeft je tijd om na te denken en je strategie te bepalen. Of even naar de wc te gaan. Maar als je voor je gevoel alleen maar aan het wachten bent, dan wordt dat vervelend. Actieve tijd en wachttijd moet in balans zijn.

Stop niet teveel acties in 1 beurt, maar spreid acties over meerdere beurten. Hierdoor kan iedereen steeds iets doen en op elkaar reageren.

Bouw acties in die mensen kunnen inzetten in andermans beurt. Bijvoorbeeld een stop-kaart die een voorkomt dat iemand een bepaalde handeling doet of een steel-kaart waarmee jij het zojuist verdiende geld kan onderscheppen.

Voorkom dat mensen niet meer mogen meedoen en moeten wachten tot het spel is afgelopen. Of tijdelijk op inactief worden gezet, totdat ze bijvoorbeeld een 6 gooien.

Rustpauzes

Mensen hebben een gemiddelde aandachtspanne van 40 tot 50 minuten. Dat is de maximale tijd dat iemand gefocust met een taak bezig kan zijn. Als je een spel maakt dat langer duurt, is het goed pauzes in te lassen zodat mensen even kunnen ontspannen.

Uitlegtijd

Hoe sneller iemand mee kan spelen, hoe leuker het is en hoe eerder iemand ervaring kan opdoen. De meeste mensen leren het spel liever van iemand die het uitlegt, dan dat ze zelf de handleiding moeten doorlezen. Je kunt hierop inspelen door bijvoorbeeld een instructievideo te maken waarin je uitlegt hoe je het spel opzet en speelt. Andere tips:

Zorg voor een goede handleiding die mensen kunnen gebruiken om het spel te leren EN als naslagwerk. Ook een handig kaartje met de belangrijkste regels, punten e.d. die mensen ernaast kunnen houden, werkt vaak erg goed.

Maak een eenvoudig introductiescenario met quick start waarin mensen al spelende het spel leren.

Borduur voort op bekende spelprincipes en voeg niet in een keer teveel complexe en nieuwe elementen toe. Je kunt dit beter spreiden over verschillende scenario’s of uitbreidingen.

Overweeg een coöperatief spel. Hierin werk je samen, waardoor je veel open kunt bespreken. Het is dan vaak voldoende als 1 persoon het spel kent, die kan de rest dan op sleeptouw nemen.

Een eerste spel duurt vaak langer. Daarom kun je mensen een vliegende start te geven, bijvoorbeeld door ze alvast kaarten of fiches te geven waardoor ze sneller iets kunnen kopen.

Als je weet dat spelers het eerste spel niet zullen winnen, maak het eerste spel dan zo kort dat ze het nogmaals willen proberen. Zorg er vooral voor dat mensen kunnen oefenen en dat fouten (nog) niet te erg worden bestraft.

Einde van het spel

Spelers vinden het prettig als ze enig idee hebben hoelang een spel nog duurt en wanneer het afgelopen is. Dit werkt het beste als je een spelconcept inbouwt waardoor een spel automatisch eindigt. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik Pandemie, een spel waarin je de wereld moet redden van virussen. Hierin trek je iedere beurt 2 kaarten en als de trekstapel op is voordat de wereld virusvrij is, heb je verloren. Het voelt dan echt als een race tegen de klok.

Bij spellen als Smallworld, Wingspan of Castles of Burgundy is het spel na een bepaald aantal ronden automatisch afgelopen. Bij Othello voeg je iedere beurt een steen toe aan het bord en als de stenen op zijn, is het spel afgelopen. Bij schaken wordt vaak met een tijdklok gewerkt zodat spelers niet eeuwig kunnen nadenken. Zo heb je tal van manieren om het einde van het spel te controleren.

Vermijd situaties waarin de spelvoortgang constant teruggezet kan worden. Hierdoor kan een spel eindeloos duren. Zo eindigt een spel als Munchkin bijvoorbeeld zodra iemand level 10 is. Maar omdat je ook weer omlaag kan gaan in levels, kan dit erg lang duren.

Zorg dat je het spel op meerdere manieren kan beëindigen en dat niet 1 persoon op een gegeven moment volledig het einde controleert.

Eindscore

Als het spel uiteindelijk uit is, dan is het zaak de winnaar te bepalen. Bij spellen als schaken of monopoly is dit meteen duidelijk, bij andere spellen moet je bijvoorbeeld nog punten tellen. Zorg ervoor dat je snel kunt bepalen wie de winnaar is en dat je niet nog lange of ingewikkelde berekeningen hoeft te maken.

Houd tijdens het spel de voortgang bij, bijvoorbeeld met behulp van een pion op een puntenspoor. Bijkomend voordeel is dat de spelers hierdoor hun voortgang kunnen zien en eventueel hun tactiek hierop kunnen aanpassen.

Zorg eventueel voor hulpmiddelen, zoals een tabel waarin spelers het aantal punten direct kunnen aflezen en niet zelf hoeven ui te rekenen.

Samenwerken met Magic Maze

Altijd zin gehad om samen met je team een winkelcentrum te beroven? Grijp je kans met Magic Maze, een vlot en hilarisch spel waarbij alles draait om samenwerking en communicatie.

Wat is het idee

Vier avonturiers willen het winkelcentrum beroven en het is aan jullie om de avonturiers hiermee te helpen en hen de weg te wijzen. Aan het begin van het spel is de plattegrond van het winkelcentrum echter nog niet bekend, de juiste weg ontdek je door tegels om te draaien. Zoals bij elke inbraak heb je geen zeeën van tijd (als de zandloper leeg is hebben jullie verloren) en uiteraard is stilte vereist. Jullie willen de politie immers niet alarmeren… Als het lukt 4 voorwerpen te stelen en het winkelcentrum te verlaten voordat de politie komt, hebben jullie gewonnen.

Samenwerken

Zoals bij elke geslaagde beroving is een goede samenwerking vereist. Bij Magic Maze draait alles om het inzetten van talenten. De een kan de avonturiers vooruit bewegen, de ander achteruit, weer een ander naar links of rechts. Slechts 1 persoon weet hoe de roltrappen werken en weer een ander kan portals activeren of een nieuwe tegel aanleggen. Dat betekent dus dat je elkaar nodig hebt om de avonturiers door het doolhof van gangen te bewegen.

Communiceren zonder te praten

Normaal gesproken zouden jullie gewoon overleggen en zo. Maar ja, je bent hier een winkelcentrum aan het beroven en dan kunnen jullie natuurlijk niet hardop praten. En dat is nu precies de uitdaging van Magic Maze: je mag niet praten, geen dingen aanwijzen en elkaar niet aanraken. Je krijgt vooraf de kans een plan af te spreken, maar zodra de zandloper wordt omgedraaid, is het stilte. De enige manier om elkaar iets duidelijk te maken, is door een rode ‘doe iets’ pion voor iemand neer te zetten en de ander indringend aan te staren.

Stel dat ik bijvoorbeeld de avonturiers alleen vooruit mag bewegen. Ik heb net de gele pion vooruit gezet maar stuit dan op een roltrap. Daarvoor heb ik mijn teamgenoot nodig, maar die is ondertussen druk bezig met de oranje pion en ziet niet dat ik op hem wacht voor geel. Ik zet de rode ‘doe iets’ pion voor hem neer (en bij ons gaat dat gepaard met een hele harde tik op tafel, iemand moet het natuurlijk wel merken) en kijk hem vol ongeduld aan. Ik krijg een vragende blik terug, hij ziet niet dat de gele pion actie van hem vereist en gaat maar verder met de groene pion. Argh. Ondertussen zet een andere teamgenoot de rode ‘doe iets’ pion met een harde klap voor mij neer. Oh help, ik moet blijkbaar ook wat doen.

Oefening baart kunst

Tel daarbij op dat de zandloper in notime leeg is (je start met slechts 3 minuten) en dat er in het winkelcentrum slechts een paar oplaadpunten zijn en je voelt de stress… Doordat een spelletje echter maximaal 15 minuten duurt, kun je het altijd nog een keer proberen. Het leuke is dat je echt op elkaar ingespeeld raakt en je als team steeds beter wordt. Oefening baart kunst!

Enkele mogelijkheden

Wat kun je allemaal met Magic Maze? Enkele mogelijkheden:

 • Als leuke, korte teamactiviteit tussendoor. Als start van de dag, als onderdeel van een heidag of gewoon tijdens de borrel
 • Als onderdeel van een onboarding, bijvoorbeeld om elkaar te leren kennen of een teamgevoel op gang te brengen
 • Als onderdeel van een selectiedag of assessment, om te kijken hoe iemand samenwerkt, lichaamstaal leest of omgaat met tijdsdruk en stress
 • Om reflectie op gang te brengen. Door de hectiek komen primaire reacties en emoties naar boven die zich uitstekend lenen als startpunt voor een reflectiegesprek
 • Als teamgame of voor teambuilding om beter te leren samenwerken en te communiceren

Magic Maze en corona

Je speelt het spel aan tafel en doordat je allemaal op dezelfde tegels bezig bent, past het oorspronkelijke spel niet binnen de coronaregels. We hebben echter geëxperimenteerd en er zijn zeker mogelijkheden.

 • Je kunt een teamleider aanwijzen die de pionnen verplaatst op aanwijzing van de teamleden. De teamleden mogen hierbij alleen een kleur pion en een actie roepen (gele pion naar het noorden, oranje pion met de roltrap). De teamleider mag niet praten, hij mag vooraf uiteraard wel regels afspreken.
 • Bovenstaande variant kan op deze manier ook online. Voorwaarde is wel dat er een goede camera is die het spel en de deelnemers goed laat zien.
 • Je kunt ook een XXL-variant maken waar iedereen omheen staat. Spelers mogen dan om de beurt een of meer reuzenpionnen verplaatsen en verlaten het speelveld zodra ze klaar zijn, een nieuwe tegel aanleggen mag altijd. Dit is erg leuk om buiten te spelen. Je zou bijvoorbeeld iedereen een waterpistooltje kunnen geven om aan te geven dat de ander iets moet doen…

Praktisch

Auteur: Kasper Lapp
Uitgever: Sit Down!
Aantal spelers: 1 tot 8
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 3-15 minuten
Prijs: ca. 25 euro

Educatieve escape rooms

Een escape room in plaats van een klassikale training?

Ik ben groot fan van escape rooms en ik vind het dan ook geweldig om te zien dat steeds meer organisaties dit concept inzetten voor leren & ontwikkelen. Zeg nou zelf, een escape room is toch een veel leukere manier van leren dan een paar uur op een stoel zitten en luisteren naar een docent?

Een educatieve escape room is een escape room waarbij het de bedoeling is dat je iets leert, dat je bepaalde leerdoelen haalt. Laatst sprak ik bijvoorbeeld iemand die bezig was met een escape room om kinderen op de basisschool bewust te maken van de plastic soep. Ook de Wageningen University heeft een escape box ontwikkeld rondom dit thema waarbij de leerlingen moeten zien te ontdekken wat voor plastic de onderzoeker in de buik van de stormvogel heeft ontdekt. Geweldig.

Escape box Wageningen University

Een leerzame escape room: is dat wel leuk?

Veel mensen vinden escape rooms leuk vanwege de ongedwongen sfeer, het mysterieuze en het lekker zelf mogen ontdekken en uitproberen. Kan dat nog wel als je er vooral iets van moet leren? Is een escape room dan nog wel leuk? Als je de reacties van de kinderen leest op bovengenoemde escape room over de plastic soep, dan is het antwoord ja. Een educatieve escape room kan zeker leuk zijn.

Vergeleken met traditionele manieren van leren is een escape room natuurlijk al snel een stuk leuker. Zoals een van de leerlingen uit het artikel over de plastic soep zegt:”Als we dan toch moeten rekenen, dan liever zo.”

Juiste balans tussen spel en leren

De kracht van een escape room zit hem vooral in de beleving. Emoties als spanning, verbazing, stress, humor en trots volgen elkaar razendsnel op. Eenmaal binnen stap je in een andere wereld waar alles iets kan zijn en niks is wat het lijkt. Ook bij een educatieve escaperoom moet deze beleving centraal staan.

Thema en sfeer

Een belangrijk element bij beleving is het thema en de sfeer die wordt gecreëerd. Dat begint vaak al bij het introductieverhaal.

Kamer 237
Het is 23 juli 1970 als de schrijver Charles Grady samen met zijn vrouw en twee dochters intrek neemt in ons hotel. Hij is van plan om voor langere tijd te blijven zodat hij in alle rust zijn nieuwste boek kan vervolmaken. Naar het schijnt is het juist die rust die ervoor gezorgd heeft dat Charles al het contact met de realiteit verloren heeft en volledig is opgegaan in zijn boek. Het is voor iedereen een mysterie wat er precies gebeurd is, maar Charles Grady en zijn gezin zijn nooit uitgecheckt uit Kamer 237.

Dit is het verhaal van Kamer 237, een escape room in Volkel. Hiermee zet je meteen een spannende sfeer neer. Tel daar een spannende manier van vertellen bij op en je voelt de spanning al voordat je de kamer überhaupt binnen bent gegaan.

Als je (educatieve) escape room wil maken, wees niet te voorzichtig bij het bepalen van de setting en de inrichting van de ruimte. Kies voor een afwijkende setting in plaats van een realistische. Dat is niet alleen leuker, het vergroot ook de leerimpact. Een setting die totaal niet lijkt op de dagelijkse werkomgeving zorgt ervoor dat mensen zich vrijer voelen, meer durven te experimenteren en minder bang zijn om fouten te maken. Heb lef en speel met emoties.

Tot slot nog enkele tips

 1. Een escape room doe je met een groep. Dit betekent dat niet iedereen alles zal doen en dat je gebruik kunt maken van de kennis en kunde van anderen. Iets om rekening mee te houden bij individuele leerdoelen die gaan op kennis en kunde
 2. Leerdoelen die gaan om samenwerken, communiceren en andere teamdoelen zijn uitermate geschikt voor escape rooms
 3. Een escape room is zeer geschikt om een bepaalde sfeer neer te zetten. Leerdoelen die gaan om werken onder bepaalde omstandigheden (chaos, tijdsdruk, paniek, angst, humor etc.) zijn dan ook zeer geschikt
 4. Focus. Maak leerdoelen niet te groot en houd het aantal leerdoelen beperkt
 5. Zorg voor eenheid. Bij een escape room is een sterk thema belangrijk, de uitwerking van de leerdoelen moeten binnen dit thema passen

Wanneer is iets een spel?

Spelen doen we allemaal, zeker als kind of als je kinderen hebt. Het begint vaak met kiekeboe, al snel gevolgd door tikkertje, verstoppertje, lego, blokken, tekenen enzovoort. Maar is spelen hetzelfde als een spel? En zo nee, wat is dan het verschil?

Kenmerken van een spel

Je voelt hem misschien al aankomen: nee, niet elke vorm van spelen is een spel. Tenminste, volgens de definitie van een spel dan. Volgens deze definitie is iets pas een spel als deze bestaat uit vijf bouwstenen:

1. Doel
Een spel heeft een duidelijk doel dat de spelers moeten bereiken. Bij monopoly is het doel om de andere spelers failliet te laten gaan en zo als enige over te blijven. Bij schaken moet je de koning van je tegenstander schaakmat zetten. Bij voetbal moet je meer doelpunten scoren dan je tegenstander.

2. Regels
Een spel heeft duidelijke regels die van te voren bekend zijn en waar iedereen zich aan moet houden. Bij schaken mag je een toren alleen horizontaal en verticaal bewegen. Bij voetbal mag je de bal niet met je handen aanraken, behalve als je keeper bent.

3. Feedback
Je merkt tijdens het spel het resultaat van je acties, zodat je hierop kan reageren. Bij schaken kan een stuk worden geslagen waardoor je hem kwijt bent. Bij monopoly zie je je geldstapel groter of kleiner worden. Bij voetbal kan een slimme dribbel leiden tot een doelpunt.

4. Competitie
Vaak heeft een spel een competitie element: je wilt beter zijn dan de tegenpartij en winnen. Bij ganzenbord en monopoly spel je alleen tegen de rest. Bij 30 seconds speel je als team tegen het andere team. Bij Verboden eiland speel je samen tegen het bord (coöperatief).

5. Vrijwilligheid
Tenslotte is een spel vrijwillig: je bepaalt zelf of je meedoet. Maar hoe zit dat bij een spel in de klas, een zogenaamde serious game? Of een business game waaraan je met het hele team moet meedoen? Als vrijwilligheid een bouwsteen is van een game, kun je dan wel een game maken voor het onderwijs of een training? Waarom is vrijwilligheid eigenlijk een van de bouwstenen van een game? Interessante vragen waar ik in een volgend blog zeker op in ga.

Van spelen naar spel

Eigenlijk is een spel dus een vorm van spelen met regels en een doel waar iedereen die mee wil doen zich aan moet houden. En die vooraf bekend zijn. Als ik mijn kinderen zie spelen, zie ik soms gebeuren dat spelen verandert in een spel. Eerst rennen ze elkaar gewoon achterna, tot een zegt: dat is niet eerlijk, jij wint altijd. Dan gaan ze regels afspreken. Bijvoorbeeld dat je niet getikt kan worden als je op de mat staat. Vaak bedenken ze dan ook een doel, bijvoorbeeld dat je moet proberen de ballen van de mat van de ander te stelen zonder dat je getikt wordt. En dat de jongste al wint bij 3 ballen en dat de oudste er 6 moet pakken. Dan begint het spelen al aardig op een spelletje te lijken.

Bovenstaande bouwstenen zorgen voor duidelijkheid voor de spelers. Als je een of meer bouwstenen weglaat of niet goed uitwerkt, ontstaat al snel verwarring en discussie. Als je zelf een spel maakt, is het dan ook handig bovenstaande bouwstenen te gebruiken als checklist of leidraad.

Voorbeeld: Vallende spieren

In het verleden heb ik een online game gemaakt voor leerlingen schoonheidsverzorging als onderdeel van het lesprogramma over spieren. Ik noemde het tenminste altijd een game, maar was dat het wel? Zaten de 5 bouwstenen er wel in? We gaan eens kijken.

Doel en spelregels: check
In de game vielen namen of afbeeldingen van spieren naar beneden. De leerlingen moesten bepaalde spieren opvangen in een soort bakje en andere spieren laten gaan. Dat bakje konden ze met de pijltjestoetsen naar links en rechts bewegen. In ronde 1 moesten ze bijvoorbeeld alleen beenspieren opvangen. Hoe beter ze dit deden, hoe meer punten ze kregen. Het doel was om zoveel mogelijk punten te verdienen. Het spel had dus een doel en duidelijke regels, check.

Feedback: check
De leerlingen zagen aan de hand van punten, kleuren en geluid of ze de juiste spier hebben opgevangen of niet. Hoe beter ze dat deden, hoe hoger hun eindscore en hoe hoger ze eindigden in het klassement. Ze kregen dus feedback, check.

Competitie: check
We hebben bewust gekozen voor competitie. In het klassement konden ze niet alleen hun eigen scores zien, maar ook die van de andere leerlingen. Dit zorgde ervoor dat leerlingen elkaar wilden verslaan. Dit zorgde ervoor dat leerlingen het spel vaker speelden (en dus de lesstof vaker oefenden) en verhoogde de motivatie dus enorm.

Vrijwilligheid: check
Dan de vrijwilligheid. De leerlingen konden de game gebruiken om te oefenen en te kijken of ze de lesstof beheersten. Het was hun eigen keuze of de game wilden spelen of dat ze alleen het lesboek gebruikten om te leren. De score of hun plaats in het klassement maakte geen onderdeel uit van de eindtoets.

De online game voor het leren van spieren bevatte alle vijf de bouwstenen en was hiermee dus officieel een game. Maar wat betekent dat? Wat als een van de bouwstenen ontbrak of onvoldoende was uitgewerkt? Hierover meer in een volgend blog.

Escape rooms zijn geweldig

Ik herinner me mijn eerste escape room nog als de dag van gisteren. Na een korte instructie ging de deur open en stapten we een ruimte binnen waar echt overal wat te zien was. Strepen en getallen op de muur, grote tonnen aan de ene kant, een traliehek aan de andere kant, licht dat uit- en aanging. Ik kwam ogen te kort. De opdracht was om binnen een uur te ontsnappen, zoals bij de meeste escape rooms, maar waar moesten we in vredesnaam beginnen? Vol energie gingen we aan de slag. Stap voor stap ontdekten we aanwijzingen, ontwarden raadsels en drongen steeds verder het gebouw binnen. En….het lukte! Binnen het uur stonden we weer buiten, trots en nog vol adrenaline. Een geweldige ervaring die naar meer proefde.

Sindsdien heb ik nog verschillende escape rooms gedaan en ik blijf ze geweldig vinden. Het mysterieuze, het zelf ontdekken van aanwijzingen, het vinden van de oplossingen, overal aan mogen zitten. Geweldig, escape rooms zijn echt mijn ding.

Wat is er nou zo leuk aan escape rooms?

Voor wie nog nooit een escape room heeft gedaan: de meeste escape rooms werken als volgt. Je wordt als groep opgesloten in een ruimte en je moet binnen een bepaalde tijd zien te ontsnappen. Deze ruimte kan echt van alles zijn: een keuken, een kleedkamer, een gevangenis, een martelkamer, een laboratorium, je kunt het zo gek niet bedenken. In de ruimte zie je tal van voorwerpen die er op het oog heel normaal uitzien: een schilderij, een dienblad met thee, een boekenkast met boeken. Maar niets is wat het lijkt…

Met je team ga je op zoek naar aanwijzingen, puzzels, opdrachten, informatie en stap voor stap ontrafel je het geheim.

Wat ik het leukste aspect vind aan escape rooms is dat je geen lijst met opdrachten krijgt die je stapsgewijs doorloopt. Je wordt gewoon ergens gedropt en je moet zelf ontdekken wat je moet doen om het doel te halen. Vaak struint iedereen door de kamer, op zoek naar opvallende dingen. “Staat deze theepot er als decoratie of moet ik hier iets mee? He, er zit een puzzelstuk in. Dat betekent vast dat er mee puzzelstukken zijn. Heeft iemand van jullie toevallig ook zo’n stuk gevonden?“ Iedereen ziet iets anders en dit moet je delen en combineren om tot een volgende stap te komen. Escape rooms laten je anders kijken naar dingen, stimuleert je creativiteit. Het is elke keer weer een verrassing.

Mogelijkheden van escape rooms

Escape rooms zijn allereerst natuurlijk bedoeld als vermaak. Als leuk uitje met je team, familie of vriendengroep. Maar je kunt er nog veel meer mee. Een greep uit de vele mogelijkheden:

 • Training
 • Lespakket
 • Toets of assessment
 • Onboarding van nieuwe medewerkers
 • Kennismaking
 • Marketing & communicatie
 • Teambuilding

Escape room zonder room

Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheden van escape rooms en je ziet ze dan ook in alle soorten en maten verschijnen. Omdat niet iedereen een kamer tot zijn beschikking heeft, zie je ook steeds meer escape rooms in de vorm van een pakket: een kist, een doos of zelfs volledig digitaal. Een escape room zonder room zeg maar. Al kun je met sommige pakketten een eigen kamer omtoveren tot escape room.

Ik was hier eerst wat sceptisch over en kon me niet voorstellen dat je hiermee ook maar in de buurt kon komen van de traditionele escape room. Maar ik heb er inmiddels een aantal gedaan en ik moet zeggen dat ik blij verrast werd. Een escape room zonder room kan ook echt heel leuk zijn. In een volgend blog ga ik hier verder op aan.

Escape rooms in Nederland

Wil je ook een escape room doen? Op escaperoomsnederland.nl vindt je een overzicht van escape rooms in heel Nederland.