Escape rooms zijn geweldig

Ik herinner me mijn eerste escape room nog als de dag van gisteren. Na een korte instructie ging de deur open en stapten we een ruimte binnen waar echt overal wat te zien was. Strepen en getallen op de muur, grote tonnen aan de ene kant, een traliehek aan de andere kant, licht dat uit- en aanging. Ik kwam ogen te kort. De opdracht was om binnen een uur te ontsnappen, zoals bij de meeste escape rooms, maar waar moesten we in vredesnaam beginnen? Vol energie gingen we aan de slag. Stap voor stap ontdekten we aanwijzingen, ontwarden raadsels en drongen steeds verder het gebouw binnen. En….het lukte! Binnen het uur stonden we weer buiten, trots en nog vol adrenaline. Een geweldige ervaring die naar meer proefde.

Sindsdien heb ik nog verschillende escape rooms gedaan en ik blijf ze geweldig vinden. Het mysterieuze, het zelf ontdekken van aanwijzingen, het vinden van de oplossingen, overal aan mogen zitten. Geweldig, escape rooms zijn echt mijn ding.

Wat is er nou zo leuk aan escape rooms?

Voor wie nog nooit een escape room heeft gedaan: de meeste escape rooms werken als volgt. Je wordt als groep opgesloten in een ruimte en je moet binnen een bepaalde tijd zien te ontsnappen. Deze ruimte kan echt van alles zijn: een keuken, een kleedkamer, een gevangenis, een martelkamer, een laboratorium, je kunt het zo gek niet bedenken. In de ruimte zie je tal van voorwerpen die er op het oog heel normaal uitzien: een schilderij, een dienblad met thee, een boekenkast met boeken. Maar niets is wat het lijkt…

Met je team ga je op zoek naar aanwijzingen, puzzels, opdrachten, informatie en stap voor stap ontrafel je het geheim.

Wat ik het leukste aspect vind aan escape rooms is dat je geen lijst met opdrachten krijgt die je stapsgewijs doorloopt. Je wordt gewoon ergens gedropt en je moet zelf ontdekken wat je moet doen om het doel te halen. Vaak struint iedereen door de kamer, op zoek naar opvallende dingen. “Staat deze theepot er als decoratie of moet ik hier iets mee? He, er zit een puzzelstuk in. Dat betekent vast dat er mee puzzelstukken zijn. Heeft iemand van jullie toevallig ook zo’n stuk gevonden?“ Iedereen ziet iets anders en dit moet je delen en combineren om tot een volgende stap te komen. Escape rooms laten je anders kijken naar dingen, stimuleert je creativiteit. Het is elke keer weer een verrassing.

Mogelijkheden van escape rooms

Escape rooms zijn allereerst natuurlijk bedoeld als vermaak. Als leuk uitje met je team, familie of vriendengroep. Maar je kunt er nog veel meer mee. Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • Training
  • Lespakket
  • Toets of assessment
  • Onboarding van nieuwe medewerkers
  • Kennismaking
  • Marketing & communicatie
  • Teambuilding

Escape room zonder room

Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheden van escape rooms en je ziet ze dan ook in alle soorten en maten verschijnen. Omdat niet iedereen een kamer tot zijn beschikking heeft, zie je ook steeds meer escape rooms in de vorm van een pakket: een kist, een doos of zelfs volledig digitaal. Een escape room zonder room zeg maar. Al kun je met sommige pakketten een eigen kamer omtoveren tot escape room.

Ik was hier eerst wat sceptisch over en kon me niet voorstellen dat je hiermee ook maar in de buurt kon komen van de traditionele escape room. Maar ik heb er inmiddels een aantal gedaan en ik moet zeggen dat ik blij verrast werd. Een escape room zonder room kan ook echt heel leuk zijn. In een volgend blog ga ik hier verder op aan.

Escape rooms in Nederland

Wil je ook een escape room doen? Op escaperoomsnederland.nl vindt je een overzicht van escape rooms in heel Nederland.


Posted

in

by

Tags: